Krkonošská lékárna  Úpice
499 882 600, 737 120 075

Trendy v kloubní výživě

02.01.2021

Chrupavka je jednou z nejdůležitějších funkčních částí kloubu. Pokrývá povrch kostí, které jsou vzájemně spojeny právě v kloubech. Skládá se z chondrocytů – buněk, které produkují do okolí hmotu vytvářející síť velikých molekul, jako je kolagen typu II, chondroitin a kyselina hyaluronová. Tyto velké molekuly spolu s pomocnými proteiny tvoří strukturu chrupavky. Pro zjednodušení lze říci, že kolagen poskytuje hlavně pevnost, zatímco proteoglykany složené z kyseliny hyaluronové, chondroitinu a bílkovin zajišťují pružnost chrupavky.

Trendy v kloubní výživěChrupavka pomáhá tlumit nárazy a omezovat tření při pohybu. Tření a nárazy ji vždy opotřebují a vznikají tak nežádoucí zbytky chrupavčité tkáně, které je potřeba co nejdříve uklidit pomocí enzymů – jinak hrozí riziko intenzivního zapojení imunitního systému, které vede k zánětu a bolesti. Opotřebenou chrupavčitou tkáň pak naše tělo obnoví, chrupavka se zregeneruje. Regenerace se však zpomaluje s věkem, buňky chondrocyty stárnou, chrupavka se ztenčuje a současně se vzájemně přibližují kosti, což omezuje pohyb a bolí to. Klouby začínají bolet zejména po větší námaze, kterou jsme dříve zvládli bez problémů. Ráno když vstáváme, cítíme často ztuhlost a rozsah pohybu se postupně zmenšuje. Takto se rozvíjí artróza.

ČÍST CELÝ ČLÁNEK


« zpět